Tobben fyller 100 år!

I dag, 9. juni, fyller Torvald Karlsen 100 år. Tobben er med det eldste medlemmet i Norges Sjakkforbund! Torvald, populært kalt Tobben, er æresmedlem av sjakklubben Løperen der han har vært medlem i hele 75 år!

Søndag var fem medlemmer fra Løperen, samt sjakkpresident Morten L. Madsen, på Halsnøy for å hedre Tobben.

– Fantastisk kjekt med besøk. Sjakklubben er et sted jeg har kost meg hele tiden, kunne Tobben fortelle på feiringen, med henvisning til klubben stiftet i 1945, og som Tobben har vært medlem siden 1946.

Etter taler og overrekkelser av gaver, utfordret Tobben presidenten til et parti. Det ble en langvarig og seig match, der Madsen til slutt klarte å tilrive seg et lite overtak som avgjorde partiet.

– Det gjorde inntrykk å se hvor viktig sjakk har vært og fremdeles er for Tobben – selv nå i en alder på 100 år. Hans dedikasjon til sjakkspillet og klubben var imponerende. I mitt verv har jeg vært privilegert og møtt mange sterkt dedikerte sjakkpersonligheter, og møtet med Tobben føyer seg fint inn i rekken. Jeg vil huske denne dagen lenge, sier Madsen.

Tobben er en sprek hundreåring, og med sjakkspillet har gitt hjernen fått topp trim hele veien. Under herremåltidet beklaget Tobben på morsomt vis, at han kun serverte snitter til gjestene og lovet at om vi kom igjen til klubbens 100-årsjubileum om 25 år, så skulle han stille med varm middag!

Tobben var bosatt i Bergen frem til for tre år siden. Da flyttet han og konen til Halsnøy, der de hadde både en sønn og datter. I Bergen var han en aktiv spiller, som hevdet seg med glans blant de yngre klubbkameratene i Løperen. På Halsnøy har det naturlig nok blitt mindre spilling, men han planlegger nå å få installert nettsjakk på sin PC.

Sjakk er spillet for alle, barn og gamle, kvinner og menn. Over sjakkbrettet kan en hundreåring og en femåring møtes på like fot.