Flott innsats av de norske spillerne i EM for ungdom

Årets Europamesterskap for Ungdom ble som følge av korona-pandemien arrangert over internett. Ettersom dette ikke er gjort før, ble det mye upløyd mark som måtte forseres for både deltakere og arrangører. Deltakerne fortjener skryt for hvordan de på strak arm tok alle utfordringene som kom deres vei.

Fredagen ble preget av mange tekniske utfordringer og forsinkelser. Her må arrangørens valg av turneringsplattformen Tornelo ta en god del av skylden. Flere av de norske spillerne fikk rett og slett ikke logget på før etter første runde hadde startet. Dette til tross for at alle hadde fått teste kontoene sine dagen i forveien uten problemer. Mest uheldig var Alisha Shehzad som hadde kun 7 minutter igjen på klokken når hun endelig fikk logget seg inn, og følgelig tapte på tid.

Det var også noe problemer med Zoom og den pålagte skjermdelingen fordi innstillingene hos møtevert var satt feil. Heldigvis ble de fleste tekniske problemene løst i løpet av fredagen etter mye forsinkelser. Turneringen gikk mer eller mindre smertefritt resten av helgen. I den grad de tekniske utfordringene forstyrret konsentrasjonen i partiene, får trøsten være at basert på tilbakemeldingene fra øvrige laglederne, virket det som at alle opplevde tilsvarende problemer.

Deltakerne i Bergen, fra venstre: IA Tom Eriksen, Sandar Fuglestein og Oline Sundby-Waage. Fotograf: Ole Martin Waage

Dessverre måtte Ariza Hina melde forfall pga sykdom. Dermed var det kun Sandar Fuglestein og Oline Sundby Waage, som IA Tom Eriksen måtte holde kontroll på, i lokalene til Bergen SK. Ole Martin Waage tok ansvar for mat og drikke gjennom helgen.

Deltakerne i Stavanger, fra venstre: Alisha Shehzad, Sergey Eliseev, Shazil Shehzad, Aksel Bu Kvaløy og IA Roger Løvaas. Fotograf: Kasher Shehzad

IA Roger Løvass var dommer på Von Hirsch Arena i Stavanger, hvor Sergey Eliseev, Aksel Bu Kvaløy, Alisha og Shazil Shehzad deltok fra. At ingen gikk sultne eller tørste sørget Ola Kvaløy og Kasher Shehzad for. USF er veldig takknemlige for alle sjakkforeldre som stiller opp på slike arrangmenter.

Den største kontingenten av spillere deltok fra Oslo med IA Anniken Vestby og IA Kristoffer Gressli som sørget for at ting gikk riktig for seg. Med 17 deltakere ble det mye jobb på Mia Lindgren og Tatiana Martynova som meldte seg frivillig til å ordne maten. Artikkelforfatter kan bekrefte at de gjorde en aldeles utmerket jobb.

Deltakerne i Oslo, fra venstre bakerste rad: Eirik Strøm Austad, Sofie Kristine Ratama, Gunnar Lund, Tor Fredrik Kaasen, Noam Aviv Vitenberg, Jens Evang Ingebretsen, Mads Vestby-Ellingsen. Første rad: Anna Blauhut, Amelia Nordquelle, Emilie Lazareva, Livia Lindstad, Ingrid Skaslien, Amanda Mai Irgens Eiding, Thyra Kvendseth, William Alexander Olsen, Isak Vinh Brattgjerd. Helt foran: Lykke-Merlot Helliesen. Fotograf: Anniken Vestby

Sportslig ansvarlig under arrangementet, Jesper Hall, skriver følgende i en kommentar:

«I disse korona-tider har sjakken tatt et stort skritt inn i gamingverdenen. European Online Youth Championship var ingen unntak. Omtrent som på en vanlig LAN, samlet ungdommene seg på tre plasser i Norge for å nettsjakk i tre dager.

En kan tenke det ikke er så stor forskjell mellom å spille nettsjakk og bordsjakk, men forskjellene er der. Først og fremst er det lett å la seg distrahere når teknikken krangler og mistanken om fusk kommer lettere når en ikke kan se sin motstander. I tillegg er det litt forskjell på å holde fokus på en skjerm istedenfor et brett.

I det store og det hele leverte de norske deltakerne godt spill med tydelige topper i form av Jens Evang Ingebretsen og Thyra Kvendseth. Jens var med i toppen gjennom hele turneringen, men et tap i siste runde gjorde at han falt ned på en 11. plass i Åpen U16. Thyra ble dermed beste norske spiller med en sterk 10. plass i Jenter U18.

Totalt sett kjennes det som et vellykket arrangement, der ikke minst de lokale arrangørene og foreldrene fortjener ros for innsatsen.»