Norge deltar med lag i FIDE Online OL 2020

Norges Sjakkforbund har besluttet å delta i FIDEs Online Olympiade 2020 – se her for mer informasjon om mesterskapet.

Turneringen ble annonsert 30.6.20, og starter opp med første gruppespill-runder 22.7.20. Dog skal sannsynligvis ikke Norge begynne å spille før 5/8 eller 12/8 – se under.

Turneringen er en nyskaping, der ett lag fra hvert land stiller med 6 spiller i hver match:
2 spillere fra Åpen Klasse (bord 1-2),
2 spillere fra Kvinneklassen (bord 3-4),
1 spiller fra U20 Åpen (bord 5), og
1 spiller fra U20 Jenter (bord 6)

Lagene består også av 6 reserver – 2 for åpen klasse, 2 for kvinneklassen, 1 for U20 åpen og 1 for U20 jenter. Hvert lag skal også ha en lagkaptein, som bl.a. vil være ansvarlig for å ta ut laget fra runde til runde.

Det er etablert et system med gruppespill fra og med 22. juli, men det ser ut som om Norge skal begynne å spille før 5. eller 12. august. Se FIDE og Regulations (vedlagt). Dette har med Norges resultater under forrige OL i Batumi å gjøre, der vårt lag i åpen klasse ble nr 29 av 150, og vårt kvinnelag nr 51 av 145. Det gir en plassering som nr 43 i de s.k.Gaprindashvilicup (Best federation = sum (open + women)), og det er den som teller. Hvis 43. plass opprettholdes i rankingen, begynner Norge å spille 5. august. Skulle «nok» lag foran unnlate å delta starter vi 12. august. Litt komplisert altså – som nevnt foran er dette en uprøvet nyskaping.

Så spilles det 5 dagers turneringer i disse ukene, og går Norge videre spiller vi også 19-23. august. Fra 27. august er det så cupspill for de 8 best plasserte lagene fra 19-23/8-runden.

Vi vet dessverre ikke enda når på døgnet rundene spilles og hvor mange runder som spilles per dag – den informasjonen kommer fra FIDE senere. Betenkningstiden er 15 min + 5 sek hurtigsjakk.Spillplattformen er ikke valgt enda. Det kan bli Chess.com, Lichess, Chess24 eller andre.

NSF og USFs ulike uttaksutvalg har foretatt uttak til det norske laget. Fristen for å melde på lag er 13. juli, og vi vil samtidig gi informasjon til alle om den endelige lagsammensetningen.