Gode norske prestasjoner under Nordic Womens Team Battle – les hva Thyra og Anita har å si om det hele

Det gikk varmt for seg under helgens sjakkslag på Lichess, der 74 kvinner hvorav 19 norske gjorde opp om hegemoniet i Norden, i en lagkamp mellom nasjonslagene der alle talte i sammendraget. Og – de norske kvinnene vant! Les egen reportasje fra turneringen her på sjakk.no.

Thyra Kvendseth, Nordstrand, ble beste poengplukker av alle uansett lag under Nordic Womens Team Battle i helgen

Toppscorer blant alle deltakerne i turneringen ble Thyra Kvendseth, Nordstrand og Norge. Vi måtte høre med henne hvordan hun opplevde dette!

Og så tok vi også en prat med Anita Grønnestad, Bergen, som spilte 9 partier i slaget om Norden – og vant alle! Les om hennes opplevelse også i invervjuet under.

Begge intervjuene kan finne her.

Anita Grønnestad spiller simultan under en kvinnesamling i Bergen SK. Foto Sara Marie Skaug Bjørkly

Føst invervjuet med Thyra.
Spørsmål (Q): Hvordan var det å spille denne turneringen?
Svar (A): Det var veldig gøy. Og ikke minst å se hva nordisk kvinnesjakk faktisk er – det var jo god deltagelse. Kult også at alle kunne delta, uavhengig av egen spillestyrke.
Q: Du endte jo med 10 gevinster, 3 remiser og bare ett tap på 14 partier – fortell.
A: Nei, jeg kom veldig godt igang, og så hadde jeg fordel av at jeg i flere partier fikk god stilling raskt og at motspilleren da ga opp nokså tidlig.Det ga meg mulighet til å spille mange partier – flere enn de fleste andre. Jeg trodde tre timer hurtigsjakk ville være veldig mye, men når jeg først var i gang fløt det bra.Tapet mitt var litt ergerlig siden jeg sto til vinst før jeg gjorde en feil, men alt i alt er jeg kjempefornøyd. Og så satte jeg stor pris på at Anita tok kontakt etter at vi var ferdig og vi fikk chattet litt – det kjendtes bra.
Q: Hvordan synes du det er å spille på nett?
A: Gøy! Man rekker mye sjakk, og presset er anderledes og i hvert fall for meg mindre enn over brettet. Men jeg savner jo klubbmiljøet og å analysere med motstandere etter partiet og sånt – i vanlige turneringer er det sosiale en viktig del og det får man ikke på samme måte på nett.
Q Du spilte Kvinne-NM i Bergen i februar – hva synes du?
A: Det var flott å spille sammen med de beste kvinnene i Norge. Det er ikke så ofte vi møtes, så formatet med eliteklasse var attraktivt i så måte. Det var også spennende å oppleve de eldre litt på nært hold – de er jo et miljø og det var fint å være nær det gjennom turneringen. Fremover synes jeg forbundene skal gjøre det de kan for at det er en attraktiv turneringe å spille for alle de beste – da blir det mest vellykket. Jeg er litt usikker på hvordan spillerne i de aldersbestemte klassene tenker når noen av de beste derfra spiller i eliteklassen – det gjør jo noe med NM-titlene. Men det gir jo flere spillere muligheter også. Vi må rett og slett gjøre erfaringer og se.
Q: Hva er dine planer for sjakk fremover?
A: Jeg går jo på NTG, og det betyr at jeg satser. Det var kjipt at det ikke ble noen deltagelse i EM- og VM for Ungdom i år pga Corona – det har jeg satt stor pris når jeg har fått være med tidligere år. Nå trener jeg så godt jeg kan under pandemi-avstengningen, og så håper jeg å komme tilbake med et pang når ting åpner opp igjen – det hadde vært gøy.
Q: Noen råd til norsk sjakk og kvinnesatsning fremover?
A: Jeg tror det viktigste er å bygge sterke miljøer, der vi kan utfordre og inspirere hverandre, og der de som gjør det best kan dra med seg alle de andre. NM for kvinner kan fungere positiv her bare man får til at alle blir med.

Anita Grønnestad tok 9 av 9 under Nordic Women Team Battle i helgen. Her spiller hun simultan under en kvinnesamling i Bergen Sjakklubb. Foto: Sara Marie Skaug Bjørkly

På det norsk laget deltok også Anita Grønnestad, Bergen SK. Hun rakk å spille 9 partier – og vant alle! Vi tok en prat med Anita, som er svært aktiv i sjakkmiljøet i Bergen.

Spørsmål (Q): Hvodan var det å spille Nordic Womens Team Battle i helgen?
Svar (A): Kjempegøy. Takk til de som sto bak initiativet, med Sheila Barth Stanford, Linda Fagerølig Sæthren og Peter Thorsbro i spissen!
Q: Det gikk jo veldig bra for deg – fortell!
A: Jeg syns faktisk at jeg måtte kjempe hardt i alle partier, men det gikk jo bra. Jeg er særlig fornøyd med seieren over WIM Inna Agrest, Sverige (2284 i langsjakk-rating, red.anm.) – hun har jeg tapt for to ganger før.Og så var det gøy å følge med hvordan det gikk for de andre, og ikke minst at Thyra gjorde det så godt!
Q: Hvordan synes du det er å spille på nett?
A: Kjempebra – man får dekket sjakk-savnet nå under Coronafasen. Men man savner jo litt å få ta i brikkene, og å treffe folk sånn som i klubben og ellers.
Q: Hva synes du om at NM for Kvinner er igang igjen etter mange års fravær, og at det spilles samtidig med NM for jenter.
A: Det er jo veldig ok. Jeg husker at jeg selv synes det var kult å følge med når forbilder som Sheila, Sylvia Johnsen og Nina Hagesæter spilte, og sånn har nok de unge det under NM også. Men man må passe på at det ikke går for mye ut over de aldersbestemte klassene. I sum er det fint at vi nå har fått til dette.
Q: Hva er dine sjakkplaner fremover?
A: Jeg har lyst til å trene og spille, og planlegger å delta på Fagernes til høsten. Men jeg har ingen konkrete prestasjonsmål. Jeg tar det som det kommer.
Q: Til slutt: Noen råd til norsk sjakk ifht sjakk og kvinner fremover?
A: Turneringen i helgen var jo super – jeg håper vi får til mer av den typen. Og gjerne mer støtte til samlinger og til deltagelse i åpne turneringer. Ellers synes jeg vi har lykkes god her i Bergen med egne kvinnekvelder – det har vært positivt for rekrutteringen, og gjør det nok litt lettere for flere å delta i f.eks åpne turneringer etterhvert. Sikkert noe som kan prøves andre steder også.