Monika og Jovanka om kvinner, sjakk og litt av hvert

Monika Machlik følger med på Magnus Carlsens parti mot Manuel Ramirez, Stjernen under siste runde i Østlandsseriens 1. divisjon 8.3.20. Foto: Geir Nesheim

Under Eliteseriens avslutningshelg 6-8/3 deltok vel 60 spillere – hvorav 3 kvinner: Monika og Edit Machlik, Tromsø, samt IM Jovanka Houska, Bergens. Ca 5% altså, omtrent tisvarende kvinneandlene i Norges Sjakkforbund.

Det er alt for få kvinner i sjakken, men det er heldigvis noen små tegn på en økning i andelen. Dette må følges opp med gode tiltak og virkemidler. Og de som har ideer og erfaring må lyttes til.

Vi tok en prat Monika og Jovanka. Les under hva de hadde på hjertet.

Først intervjuet vi Monika.
Spørsmål: Hvordan er det å spillle i Eliteserien?
Svar: Artig – veldig gode motstandere. Jeg spiller på et ungt og sammensveiset Tromsø-lag, så dette er moro.
Spørsmål: Ser du noen utviklingstrekk innen sjakk og kvinners deltagelse mm?
Svar: Vanskelig å si. Sjakk er jo veldig populært nå som følge av Magnus Carlsens suksess, og det er flere som spiller – både menn og kvinner. Jeg ser at det skjer en del spennende ting særlig i Oslo, f.eks egne kvelder for kvinner på den nye sjakkpuben The Good Knight, med kurs og mye annet. Det virker som det er en del nye voksne kvinnelige spillere – det er kult. Men i Tromsø f.eks. skjer det ikke så mye nytt på denne fronten.
Spørsmål: Hva synes du om det kombinerte Kvinne- og Jente-NM som nylig ble arrangert i Bergen?
Svar: jeg synes det var artig å spille. Flott at det var samlet. Det gir de unge spillerne mulighet til å se de litt eldre og erfarne på nært hold. Og så knytter de nye kontakter på kryss og tvers – det er veldig verdifullt.
Spørsmål: Har du noen særlige egne erfaringer som kvinnelig sjakkspiller?
Svar: Ikke noe jeg tenker særlig mye på. Det er veldig viktig å ha et godt nettverk, og det har jeg fått gjennom Tromsø.
Spørsmål: Noen råd til forbund, klubber og jenter som vil satse på sjakk?
Svar: Forbundet må ta mannlige og kvinnelige spillere like seriøst, f.eks i forhold til landslagene. Klubbene må ta godt imot nye kvinnelige spillere. Lag gjerne egne kurs for jenter og kvinner. Min erfaring er at de som knytter nettverk med andre jenter holder på mye lenger. Og rådet til jenter som vil bli bedre er enkelt: Spill mye – og ha det gøy!

IM Jovanka Houska, Bergens, spiller mot GM Berge Østenstad, Asker under siste runder i Eliteserien. Nærmest GM Tiger Hillarp mot IM Benjamin Haldorsen. Foto: Geir Nesheim

Så fikk vi en prat med engelske IM Jovanka Houska, 2. bord-spiller på Bergens, som ledet Eliteserien før siste helg. Jovanka bor i Bergen.
Question: How do you find playing in Eliteserien?
Answer: Its great, but I would like to see more women play. With a 6 player team, at least one of each gender should play. Other countries have started with this – it may turn out to be a very good move!
Question: Do you see any new trends with regards to chess and female players in Norway?
Answer: I don’t know – i am not so much involved, and mostly at elite level. I would like to get more involved though! I had some experience back when Askøy organized a youth event a couple of years ago, and also during the national championship in Trondheim som years ago. It was great – I would love to do more of that.
Question: Do you have som thoughts on the combined Women/Girls national championship in Bergen a few weeks ago?
Answer: Unfortunately I could not attend due to playing in the UK Team competition. But playing womens’ events is unique, and with such a friendly atmosphere. I believe its good to do the event as one. Everybody get new friends. Maybe you should follow up with special girls training camps? Same idea. And in Norway women can even see chess as a possible career path. Get to 2500+, and you will have many opportunitites.
Question: Any advice to the federation, to clubs and to girls who want to become good at chess?
Answer: Make sure the federation has a proper involvement with the national female team. Create more publicity. And try out more sponsorships – maybe local? And another thing: Beware of the danger-zone when girls go from primary to secondary school – so easy to loose the girls then. Make some super attractive trips or other and make sure they continue – it will have a massive effect. Clubs: Beware of unfriendly hours. It seems to always be in the evening. Try the afternoon, or even midday! Girsl who want to go for chess: Make sure to make friendships, and have fun! You will have a super time.