Første offisielle VM i Fischersjakk spilles i Norge høsten 2019

Verdenssjakkforbundet FIDE har vedtatt at det fremover skal spilles offisielle VM i Fischersjakk. Se melding på fide.com her

Arne Horvei og Jøran A Jansson fra Dund AS i møte med FIDE-president Arkady Dvorkovich i Oslo 9. april. Foto: Trygve Indrelid.

Og – det første mesterskapet spilles altså i Norge – i Bærum i månedsskiftet oktober-november! Magnus Carlsen, som vant det uoffisielle VM i Fischersjakk i Bærum høsten 2017 får altså nå en ny tittel å kjempe om.

Les hele arrangørens pressemeldingen om mesterskapet under og NRKs omtale her.


Pressemelding fra Arrangøren:
Verdensmesterskap i sjakk til Norge allerede i år


(Bærum, 20 april) For aller første gang skal det arrangeres et offisielt VM i fischersjakk, og det står norske arrangører bak. Det blir åpne kvalifiseringsrunder på internett, og finalene med verdenseliten spilles på Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum.

I månedsskiftet oktober-november skal Magnus Carlsen være med og kjempe om verdensmestertittelen i fischersjakk på Henie-Onstad Kunstsenter. Han er en av deltagerne i det aller første offisielle verdensmesterskapet i fischersjakk, som er utviklet og arrangeres av Jøran Aulin-Jansson og Arne Horvei. De samme arrangerte også et uoffisielt verdensmesterskap i fischersjakk i 2018. Årets mesterskap skal imidlertid løftes fra en showmatch mellom to inviterte stormestere, til et offisielt verdensmesterskap med global deltagelse og kvalifisering gjennom turneringer på internett.

Mesterskapet er åpent for alle

– Vi er gleder oss til å arrangere det første verdensmesterskapet i sjakk med online kvalifiseringsrunder og fysiske finaler, og vi er veldig stolte av at FIDE anerkjenner dette som et nytt verdensmesterskap, forteller Arne Horvei fra arrangøren Dund AS. – Alle som ønsker kan bli med på de innledende kvalifiseringsrundene, og vi skal ikke se bort fra at det finnes noen uslepne diamanter der ute som kan gjøre det riktig så bra i denne sjakkformen, og kanskje komme så langt at de kan få prøve seg mot verdenseliten, fortsetter han.

De åpne kvalifiseringsrundene starter allerede 28. april, og vil fortsette ut juni. På arrangementets hjemmesider www.FRChess.com finnes informasjon, resultater og mulighet for påmelding. -Alle som drømmer om å spille i samme mesterskap som de store stjernene kan melde seg på, forteller Horvei. – De som kvalifiserer seg videre vil til slutt kunne møte sjakkstjerner som Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura og Fabiano Caruana, samt Ian Nepomniachtchi, Wesley So, Alexander Grischuk og Peter Svidler, i tillegg til en rekke andre av de aller beste sjakkspillerne i verden.

Enestående at FIDE anerkjenner en ny variant av sjakk

De norske initiativtagerne har hatt en lengre dialog med FIDE for å få anerkjent mesterskapet som et offisielt VM. -Det er et enestående tilfelle at det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) anerkjenner en ny variant av sjakk, så dette var en beslutning som måtte være nøye gjennomtenkt», forklarer FIDE president Arkady Dvorkovich, som nylig besøkte Oslo for å diskutere nettopp denne avtalen. -Vi mener at Fischer Random er en positiv innovasjon: den innfører ny energi og entusiasme i spillet vårt uten å bryte med klassisk sjakk og dets tradisjoner. Det er trolig derfor Fischer Random har vunnet gunst i sjakkmiljøet, både blant toppspillere og hos verdensmesteren selv. FIDE kunne ikke lukke øynene for dette; det var på tide å omfavne og innlemme denne versjonen av sjakk.»

Presidenten i Norges Sjakkforbund, Morten Lillestøl Madsen, ser også frem til
mesterskapet: –Det er veldig kjekt at det første sjakk-VM på norsk jord også blir det første verdensmesterskapet i fischersjakk, sier Lillestøl Madsen. – Arrangørene, med støtte av Bærum kommune og NRK, satset og fikk stor suksess i 2018, noe som tydeligvis ble lagt merke til i den nye FIDE-ledelsen. 

Samarbeid med verdens største sjakknettsted

Chess.com er arrangørenes partner for gjennomføring av alle rundene på nett, og de forventer flere tusen deltagere. – Vi er stolte over å være partner for det aller første verdensmesterskapet i fischersjakk, sier Adm. dir i Chess.com, Erik Allebest. – Vi er oppglødd over dette samarbeidet som kan muliggjøre en vei til stjernestatus for nye spillere rundt om i hele verden!»

Finaler på Henie-Onstad i høst

Finalene vil gå over syv dager, i perioden 27. oktober til 3. november på Henie-Onstad Kunstsenter. Her vil Magnus Carlsen møte tre utfordrere for å kjempe om den nye tittelen. Hele finaleperioden vil sendes direkte på NRK og VG.

Ordføreren i Bærum, Lisbeth Hammer er begeistret over at det blir sjakk-VM i Bærum:  – Dette er veldig gledelig og en bekreftelse fra det internasjonale sjakkforbundet på at fjorårets fischersjakk-arrangement på Høvikodden var en suksess, sier Hammer Krog. – I tillegg er det særlig gledelig at Magnus Carlsen nå likevel får muligheten til å spille et offisielt sjakk-mesterskap på hjemmebane i Bærum.

For mer informasjon:

Arne Horvei

e-post: arne@frchess.com

Mobil: 90 66 22 49

Fakta om fischersjakk

Fischersjakk er en  variant av sjakk som ble oppfunnet og promotert av tidligere sjakk-verdensmester Bobby Fischer. Varianten benytter samme brett og brikker som standard sjakk, men startposisjonen for offisersbrikkene på første og siste rad er resultatet av en trekning rett før partiet starter. Et slikt utgangspunkt begrenser mulighetene til å ha en fordel ved å huske åpningstrekk i mange kombinasjoner. Fra første trekk er det altså kun sjakkferdighetene og sjakkforståelsen som avgjør. Dette gjør at spillerne ikke får lent seg på gjennomanalyserte åpningsteorier, og partiene ender sjeldent ut i ufarlige remiser.