Vålerenga vant Eliteserien 2018/2019

Eliteserien ble avsluttet i helgen, og medaljefordelingen ble som i forrige sesong: Nr 1 Vålerenga, Nr 2 Nordstrand og Nr 3 SK 1911.

Fornøyde vinnere for fjerde år på rad: Tor F. Kaasen (t.v.), Kristian S. Holm, Johan-Sebastian Christiansen, Evgeny Romanov, Borki Predojevic (t.h.)
Kjetil A. Lie, Marin Bosiocic, Nils Grandelius, David W. L. Howell og Aryan Tari var ikke til stede da bildet ble tatt
Foto: Anniken Vestby

Vålerenga vant for 4. år på rad, og hadde før det 2 sølvmedaljer etter opprykket i 2013/14. Meget sterkt. Nordstrand har på sin side etablert seg i toppen etter opprykket for 3 sesonger siden, da de tok 5. plass. SK 1911 har tatt medalje de 4 siste sesongene, men mangler prikken over i’en med et mesterskap. Kanskje det pågående generasjonsskiftet kan gjøre noe med det.

OSS endte utenfor pallen for 2. år på rad, etter to år før det med bronsemedaljer. Det er nå 5 år siden siste mesterskap i rekken med 6 på rad. Når kommer OSS tilbake for fullt i Eliteserien, mon tro?

Nyopprykkede Hell måtte rett ned igjen sammen med Akademisk, som fikk to sesonger i eliten etter opprykket i 2017/18. Men Tromsø beholdt plassen, med sitt unge og spennende lag. Dette setter også Altas prestasjon i perspektiv, med 8. plass i opprykksesongen 2017/8 og nå 7. plass etter å ha kjempet om en plass midt på tabellen gjennom hele sesongen. Flott med minst Nord-norske lag også neste sesong, og kanskje 3 – Narvik deltar i kvalifiseringen.

Helgen 5-7/4 spilles det opprykksfinale om de to ledige plassene i Eliteserien 2019/20. Fire lag er invitert: Narvik (som eventuelt vil bli eliteseriedebutanter), SOSS som sist var i Eliteserien i 2014/15-sesongen, SK96 som rykket ned etter 2016/17- sesongen og nå kan prøve seg igjen, og så Ålesund, som vil være debutanter og første klubb fra Møre & Romsdal etter at Kristiansund trakk seg etter sølv og bronse i 2011/12 og 2012/13. Opprykksfinalen spilles denne gangen i Ålesund, parallelt med Ålesund Grand Prix.

Ellers var deltagelsen seriesjakken nok en gang på stabilt og høyt nivå, med 1.171 spillere mot 1.181 i 2017/18 (-0,8%). Gledelige tall – ca 30% av NSFs medlemmer deltar altså i seriespillet. Hvilke andre «særforbund» eller idrettsgrener kan oppvise noe tilsvarende?