Vant sitt fjerde VM

Det måtte spilles 12 langsjakkpartier og 3 hurtigsjakkpartier før det var avgjort hvem som er verdens beste sjakkspiller av Magnus Carlsen og Fabiano Caruana.

Det har vært en VM-kamp der samtlige langsjakkpartier endte i remis, noe som er historisk, men det betyr ikke at det har vært mangel på spenning og godt spill. I kveld kom spenningstoppen med kortere tenketid og større margin for feil. Det var det Magnus Carlsen som taklet best.

– Jeg er veldig glad, det var en veldig god dag på jobben. Første parti var jevnt og spennende, men jeg greide å lure ham i tidsnøden. I andre parti hadde jeg en god følelse. Tredje parti var litt mer nervøst, men jeg følte aldri jeg var i tapsfare, forteller Magnus Carlsen til NRK etter seieren.

– Det var en tøff kamp og før i dag følte jeg aldri at jeg var i nærheten av å vinne kampen, Caruana er den sterkeste motstanderen jeg har møtt. Det har vært mye spenning hele veien, men heldigvis var jeg den beste i dag, avslutter han.

En tydelig glad og lettet Magnus Carlsen i intervju med NRK kort tid etter seieren. Foto: NRK

Betydningen av å ha verdensmesteren er enorm for norsk sjakk og presidenten i Norges Sjakkforbund, Morten L. Madsen, er selvsagt fornøyd med kveldens resultat.

– Det har vært en spennende VM-kamp med to utrolig gode spillere. Det var ingen selvfølge at Magnus skulle vinne dette så nå føler jeg både glede og lettelse, forteller han.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana håndhilser her før det første hurtigsjakkpartiet. Foto: World Chess

Les mer om VM-partiene her

Både for alle som har vært tilstede i London og for alle som har fulgt med på TV og nett her hjemme har det blitt mange nervøse timer. Visepresident i Norges Sjakkforbund, Vibeke Ekeland Grønn, kan fortelle at det var en spesiell stemning på The College i kveld.

– Det var helt klart en følelse av at nå er det virkelig alvor, avgjørelsen kan komme når som helst. Til tider var det jo så spennende at man nesten ikke orket å se på, sier Ekeland Grønn.

Det har vært en enorm medieoppmerksomhet rundt denne VM-kampen. Her er det avgjort at Carlsen beholder tittelen som verdensmester. Foto: World Chess

Runderapporter fra alle partiene kan du lese her

VM i romjulen er sikret
Etter nesten tre uker med sjakkfeber kan nok noen og enhver ha behov for å roe seg litt ned, men heldigvis blir det ikke en alt for lang sjakkpause ettersom det nå er bekreftet at det blir VM i lyn- og hurtigsjakk i romjulen.

– Dette har jo blitt en veldig hyggelig tradisjon i Norge som vi er glade for at skal fortsette. Vi er også veldig fornøyde med at FIDE valgte å flytte mesterskapet fra Saudi Arabia. Alle de nordiske landene har presset på for at FIDE-mesterskap skal arrangeres i land der alle kvalifiserte deltakere er velkomne uansett nasjonalitet, forteller Vibeke Ekeland Grønn, som også er sonepresident for de nordiske landene i FIDE.

Mesterskapet blir antageligvis arrangert i Russland, men endelig destinasjon er fremdeles ikke offentliggjort.

– Ettersom mesterskapet nærmer seg med stormskritt blir det nok noen travle uker for arrangøren, men jeg har stor tro på at dette blir et godt mesterskap, som blir arrangert i tråd med FIDEs egne regler. Denne prosessen viser at det er mulig å få til endringer innenfor FIDE og det er vi veldig positive til, avslutter Morten L. Madsen.