FIDE har fått ny president: – Vi ønsket endring og er tilfredse

Det sier presidenten i Norges Sjakkforbund, Morten L. Madsen etter å ha deltatt på FIDEs 89. kongress som ble arrangert under sjakk-OL i Batumi, Georgia.

Valget av ny FIDE-president har fått mye oppmerksomhet både i og utenfor sjakkverdenen ettersom det var tre markante kandidater som sto mot hverandre; Arkady Dvorkovich, Georgios Makropoulos og Nigel Short. I kjent stil har temperaturen mellom de tre kandidatene vært høy i forkant av valget.

Visepresident Vibeke Ekeland Grønn og president Morten L. Madsen på FIDEs 89. kongress. En tidkrevende affære.

– Spesiell stemning
Det var 185 forbund som var berettiget til å stemme ved dagens valg og til slutt ble det klart at Arkady Dvorkovich blir den nye FIDE-presidenten. Dette skjedde etter at Nigel Short trakk seg som kandidat og ga all sin støtte til Dvorkovich, noe som selvsagt ikke falt i god jord hos Makropoulos som kalte Shorts avgjørelse for uærlig, ifølge Chess.com.

– Norges Sjakkforbund ønsket en endring fra eksisterende ledelse i FIDE, og er tilfreds med valgresultatet og mener det gir håp om endring. Vi har tro på at vi får gjennomslag for de endringer som vi har tatt opp med Dvorkovich som vi mener er helt klart nødvendige. NSF har hatt flere møter med de ulike presidentkandidatene og føler seg trygg på at man har valgt rett kandidat, sier president i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen.

Han forteller videre at dagen har vært preget av en spesiell stemning og vært delvis kaotisk. Bare å bli enige om hvem som var stemmeberettiget på starten av kongressen tok lang tid.

Dvorkovich vant med 103 stemmer mot Makropoulos som fikk 78. En stemme var ugyldig.

Saken fortsetter under bildene

– FIDE er nå min faste jobb, vi skal være til å stole på sa FIDEs nye president, Arkady Dvorkovich etter at han ble valgt onsdag ettermiddag norsk tid. Foto: Vibeke Ekeland Grønn

Georgios Makropoulos var ikke fornøyd med dagens utfall. Han rettet også sterk kritikk mot Nigel Short som han mente opptrådte uærlig. Foto: Vibeke Ekeland Grønn

Nigel Short valgte å trekke seg som kandidat og til Chess.com fortalte han kort tid etter at avgjørelsen var strategisk og at det var bestemt av hans team dagen før valget. Foto: Vibeke Ekeland Grønn

Norden står samlet
De nordiske forbundene har vært klare på hva de ønsker seg av en ny president og hva de mener er viktig i tiden fremover. I går ble det lagt ut en Twitter-melding der de seks nordiske forbundene lister opp fire punkter de mener bør få fokus.