Nytt fra Sentralstyret

Onsdag 22. august holdt Sentralstyret sitt første styremøte i perioden 2018/19. Her kan du lese om de viktigste sakene fra møtet.

Ettersom det var første styremøtet i perioden var det også første gangen våre tre nye styremedlemmer var med. Vi gleder oss til å høre mer fra Gerd Andersen, Per Elvestuen og Anniken Vestby i tiden fremover.

Tildeling av hederstegn
Styret vedtok enstemmig å tildele Jan Arild Breistein, sist medlem av Bergens Schakklubb, NSFs hederstegn i gull. Allerede i 1991 startet Breistein opp med NM i cafésjakk, en uformell hurtigsjakkturnering som fremdeles trekker mange deltakere. Jan Arild Breistein har også stiftet sjakklubber både på Nordnes i Bergen sentrum og på Voss. Det er en glede for Norges Sjakkforbund å kunne tildele ham hederstegn i gull.

Status fra pågående utredninger og prosjekter

  • Kvinnerekrutteringsprosjektet: Det vil bli gjennomført en konferanse der prosjektrapporten vil være et hovedtema under NM Ungdom i Haugesund 9.11.18. Geir og Vibeke leder planarbeidet og USF vil bli invitert med i dette.
  • Nytt initiativ: Sjakkens Frivillighetsløft 2018-20: Sjakkontoret gjennomførte PR-arbeid under Landsturneringen på egen stand, samt la ut omtale på Facebook. Responsen har hittil vært nokså moderat, men planen er å fortsette prosjektet en periode, med informasjonsaktivitet ved egnede anledninger.
  • Sjakk og Samfunn: Prosjektet ble presentert for Kulturministeren 31/5, med god respons, men foreløpig uten noen annen tilbakemelding. Sjakkontoret gjennomfører nå en halvdags workshop (28/8) for å lage en presentasjon som vil bli sendt til Kulturdepartementet.
  • Nye uttaksprinsipper: Uttaksutvalg Åpen Klasse har utarbeidet et utkast til nye uttakskriterier, og Sjakkontoret har utarbeidet et standard årshjul for uttak i NSF og USF. Det vil nå bli gjennomført en høringsrunde i det aktuelle spillermiljøet og blant andre relevante personer. Resultatet av høringen vil bli fremlagt for Sentralstyret når den foreligger, i tide før neste uttaksprosess i NSF for EM 2019 starter.

Turneringer og arrangementer
I løpet av sommeren arrangerte NSF og Konnerud Sjakklubb EM for seniorer med 119 deltakere fra 21 land. Tilbakemeldingene har vært meget gode. ECU har fra både leder av Events-commission Gunnar Bjørnsson, Island, som deltok under avslutningen og fra generalsekretær gitt gode tilbakemeldinger. Sportslig ble det også norsk suksess, med Simen Agdesteins gull og Sylvia Johnsens bronse – begge deler første individuelle medaljer i åpen- og kvinneklassene.

Nå står nye mesterskap for tur og i 2019 skal Nordisk arrangeres i Norge. Turneringen vil foregå på Østlandet i uke 26. Avgjørelsen om nøyaktig plassering for turneringen tas i løpet av 1-2 uker.

Denne høsten er det også OL og FIDE-kongress i Batumi. Norge stiller med 2 lag a 5 spillere i åpen klasse og kvinneklasse. Lagledere blir Ole Chr Moen (åpen klasse) og Kjetil Stokke (kvinneklasse). Stokke blir også coach/trener. Norge har videre en kontingent på 6 dommere med til OL. Under FIDE-kongressen blir det viktigste temaet valg av ny president. Presidentkandidatene møtte det nordiske styret i Helsingør og redegjorde der for sine planer. Styret vil fortsette sin diskusjon om hvem NSF vil støtte på neste styremøte.

I år er det også VM-match! Den gode nyheten er at spillested er bekreftet. Åpningsseremoni vil finne sted fredag 8/11. Både Carlsen og Caruana skal ha skrevet under på kontrakter med arrangøren. Du kan lese mer om mesterskapet og billetter her.