Milepæl i innsamling av gamle klubbaviser

Sjakkhistorisk forumMange hundre klubbaviser fra 1920-tallet og til i dag er nå tilgjengeliggjort av Sjakkhistorisk forum.

Sjakkhistorisk forum har i lengre tid jobbet med å innhente norske klubbaviser for å tilgjengeliggjøre disse på nett for alle.

– Mer enn 25 klubber har gjenfunnet 2 eller flere, som oftest mange flere, klubbaviser. Ikke alle har fått faner ennå, men de kommer om ikke lenge. Flere av disse klubbene – Eiker, Fyllingsdalen, Hvidsten, Fnatt (Sporveien), Sicilianerne og Ås – eksisterer ikke lenger, så for disse klubbene er dette arkivet et historisk minne, sier Morten Lilleøren i Sjakkhistorisk forum.

Nå ligger det altså blant annet 100 utgaver av Stjernens klubbavis og 90 utgaver av Bergens klubbavis lett tilgjengelig på nett.

– Det er nå nøyaktig 100 utgaver av Stjernenverdenen på nett. Det inkluderer spesialnummeret fra 1954, som ble trykt i 10 000 eksemplarer og spredt gratis til bydelens husstander. Det førte til at medlemstallet eksploderte – hvoretter klubben mer eller mindre imploderte og fikk store problemer på slutten av 50-tallet, forteller Lilleæren

Lilleøren påpeker at Ragnar Edvardsen i det siste har stått på og på egen hånd skannet både Konnerudsjakk og Sjakkliv, klubbavisa i Drammen sjakklubb. Det har blitt 22 av den første og 16 av den siste. Digitaliseringa av Konnerudsjakk er så fersk at bladet ennå ikke har fått «fane» på sjakkhistorie.no, men det kommer.

På sjakkhistorie.no finnes også Norsk Sjakkblad i tilnærmet komplett form, nesten 100 år, fra 1919 til i dag.

Sjakkhistorisk forum

Her finner du norske klubbaviser

Slik finner du klubbavisene:

  • Gå på sjakkhistorie.no
  • Hold musepekeren over:
    • Publikasjoner
    • Tidsskrifter
    • Norske klubbaviser