Ingen VM-kamp i Oslo i 2018

Magnus Carlsen rett etter seieren i sjakk-VM. Foto: Max Avdeev/Agon Limited

Magnus Carlsen rett etter seieren i sjakk-VM. Foto: Max Avdeev/Agon Limited

I en pressemelding i dag meddelte World Chess at Magnus Carlsen ikke får forsvare VM-tittelen på hjemmebane i 2018.

Norges Sjakkforbund har siden desember jobbet med å få sjakk-VM til Norge. Nå er det altså klart at det ikke blir tilfellet i 2018.

Godt utbytte for norsk sjakk

Det er World Chess Events Ltd. som eier rettighetene til VM-syklusen. Norges Sjakkforbund (NSF) i har vært i tett dialog med selskapet gjennom prosessen, men det er nå enighet mellom World Chess og NSF å avslutte denne prosessen nå. Årsaken er at det har vist seg å ta for lang tid å få på plass finanseringen av Oslo-alternativet.

– Ideen om å ha en VM-match i sjakk i Norge mens vi har verdensmesteren har fått tilslutning fra alle hold, og NSF mottok i desember 2016 økonomisk støtte fra Oslo Kommune for å utarbeide en søknad om å få det neste mesterskapet til Oslo, sier Geir Nesheim, generalsekretær i NSF.

Selv om samarbeidet med World Chess Events har vært utmerket, har arbeidet med å få på plass nødvendig finansiering vist seg veldig tidkrevende.

– Samtidig har rettighetshaveren hatt behov for avklaring, for å kunne starte og gjennomføre detaljplanleggingen av neste års match. Dette har vi stor forståelse for, sier Nesheim.

Unik sjakkinteresse i Norge

Geir Nesheim, generalsekretær i Norges Sjakkforbund

Geir Nesheim, generalsekretær i Norges Sjakkforbund

For femte år på rad er det medlemsvekst i Norges Sjakkforbund. Allerede i mai ble det satt medlemsrekord for et kalenderår, og det er ingen ting som tyder på at veksten skal avta.

– Prosessen med VM-søknaden har i alle fall gitt mye nyttig erfaring, og NSF vil ikke utelukke at VM i sjakk kan komme til Norge ved en senere anledning, avslutter Nesheim.

NSF ønsker generelt å sikre store sjakkbegivenheter i Norge, og neste år spilles for eksempel Europamesterskapet for Seniorer i Oslo i august.

Kontakt:
Geir Nesheim, generalsekretær, 482 22 572
Morten L. Madsen, president, 930 27 629