Spiller Magnus Carlsen VM på hjemmebane i 2018?

Magnus Carlsen rett etter seieren i sjakk-VM. Foto: Max Avdeev/Agon Limited

Magnus Carlsen rett etter seieren i sjakk-VM. Foto: Max Avdeev/Agon Limited

Et initiativ i Oslo har nå fått økonomisk støtte fra byrådet i Oslo. Målet er å få VM-matchen i sjakk i 2018 til Norge.

– Vi ser med glede på alle initiativ til dette i Norge, og vil støtte alle seriøse forsøk til å få dette til, sier Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund

Folkefest
I dag har en gruppe entusiaster i Oslo i samarbeid med Norges Sjakkforbund vært i møte med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og ordfører med Marianne Borgen (SV), og fått en prosjektstøtte på kr 500.000.

– Uten byrådets støtte hadde det ikke vært mulig å søke om sjakk-VM i 2018 til Norge. Norges Sjakkforbund opplever ikke prosjektstøtten som et signal om ytterligere økonomisk støtte eller garanti fra kommunen, men vi takknemlige for den støtten som vi nå får, og som kan gi en folkefest i 2018, sier Geir Nesheim, generalsekretær i Norges Sjakkforbund.

Foto: Kristoffer Gressli

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV) og Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Kristoffer Gressli

Han understreker at det må reises rundt 40 millioner kroner fra ulike sponsorer.

– Interessen rundt sjakk og Magnus Carlsen har aldri vært større. Dette blir selvfølgelig krevende, men vi er optimister, sier han.

Stort løft for norsk og internasjonal sjakk
I dag starter et intenst arbeid med finansiering og samarbeidspartnere, og ikke minst for å skape et så attraktivt konsept at Oslo trekker det lengste strået. Konkurransen er beinhard, trolig mot internasjonale metropoler.

– Norge kan virkelig løfte internasjonal sjakk som unik begivenhet til et enda bredere publikum over hele verden, sier Nesheim

Foto: Kristoffer Gressli

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV) og Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Samt Oslo-initiativet og Norges Sjakkforbund. Foto: Kristoffer Gressli

Etter sjakk-OL i 2014 sitter Norge på viktig kompetanse i store mesterskap, og flere norske aktører er verdensledende på formidling av sjakk, ikke minst innen TV-dekning.

– Vi skal skape en folkefest og et varig løft for norsk sjakk over hele landet, sier Nesheim

VM-interesse i Stavanger
Også i Stavanger har det vært et liknende initiativ, der med arrangøren Norway Chess i spissen.

– Initiativtakerne i Oslo har tatt kontakt med oss og bruker oss i denne fasen som en faglig støttespiller og sparringspartner, forklarer Nesheim og legger til at Norges Sjakkforbund tilbyr både Norway Chess og andre seriøse initiativtakere å bistå på samme måte som de bistår Oslo-initiativet.

Kontakt:

  • Geir Nesheim, generalsekretær, 48 22 25 72
  • Pressekontakt Christian-Marius Stryken, partner Panor Public Affairs, 92 03 24 07