Jakter du en tittelnorm? Les dette!

nsflogo_storNorsk sjakk har kanskje tidenes beste yngre generasjon nå, og stadig flere jakter på titler i det store utland. Det er likevel enkelte ting du som spiller eller leder bør være klar over.

FIDE publiserer oversikt over alle registrerte napp på sin side for normer. Dersom normen din ikke står her, har det stoppet opp et sted. Og du som spiller må ofte ta ansvaret.

– Det er arrangørens ansvar å utstedet og videresende normer, men dette skjer ikke alltid av seg selv. Derfor er det viktig at spilleren selv følger opp, sier Liv Mette Harboe, som følger opp dette ved Norges Sjakkforbund.

Glad i normer – ikke så glade i skjemaer

Liv Mette Harboe, medlemssekretær ved Norges Sjakkforbund

Liv Mette Harboe, medlemssekretær ved Norges Sjakkforbund

Problemet ligger ofte i at arrangørene er veldig glade for å få dele ut tittelnormer. Men noen ganger følger ikke arrangøren eller det lokale forbundet opp. Og normen får mangler, enten stempler, resultater eller signaturer mangler.

– FIDE bruker ikke skjønn, kun de faktiske formaliteter som foreligger. Signaturer og rette stempler må faktisk være på plass, påpeker Liv Mette.

FIDE er nøye på at skjemaet er signert av de riktige personene, og henvisning til en nyhetsmelding eller resultatliste har ingen vekt hos FIDE.

Finn din norm!

Det er derfor viktig at spillere som har oppnådd en norm i en turnering gir beskjed til arrangøren at normskjema må utstedes og sendes videre i systemet.

– Vi vil derfor be alle som mener de har en tittelnorm om å besøke FIDEs side og sjekke om alle egne napp er registret der, sier Live Mette.

Etter turneringen skal normskjemaet sendes arrangørens forbund som så signerer og sender til FIDE og spillerens forbund.

– Stol ikke på at det går av seg selv, advarer Liv Mette.

For deg som jakter normer, er det enkelt å se om din norm er registrert hos FIDE. Du kan finne dine registrerte normer på FIDEs side for normer her.

– Om du får et utfylt skjema av arrangøren, skann og send dette til livmette@sjakk.no slik at vi kan følge opp overfor arrangørens forbund og FIDE, avslutter hun.

Sjakkontoret jobber for tiden med å få dokumentert 2 normer som mangler i oversikten