Tromsø trekker seg fra Eliteserien

nsflogo_storTromsø Sjakklubb har i dag meldt at de trekker seg fra årets eliteserie grunnet de økonomiske utfordringene knyttet til alle bortekampene.

Nytt lag i eliteserien er ikke avklart enda, men plassen tilbys først til Trondheim. Dersom de takker nei, tilbys plassen deretter til Sotra, Levanger og Alta, i den rekkefølgen.

– Uheldig

Tromsø har altså valgt å trekke seg fra elitserien med grunnen skjev konstnadsfordeling blant deltakerne i Eliteserien. Klubben foreslo som en løsning å spille alle sine kamper på Internett.

Vibeke Ekeland Grønn, visepresident i NSF

Vibeke Ekeland Grønn, visepresident i NSF

– Dersom alle kampene til Tromsø skulle blitt spilt på nett, ville Eliteserien 2016/2017 ikke vært tittelkvalifiserende for noen spillere. Dette ville gjort den mindre attraktiv for spillere som jakter tittelnapp, både norske og utenlandske. Sentralstyret har vært enstemmig i sin beslutning, sier visepresident i Norges Sjakkforbund, Vibeke Ekeland Grønn.

Sentralstyret behandlet foran 2015/16-sesongen et forslag om å forby Internettkamper i Eliteserien, men ønsket å holde løsningen åpen for ekstraordinære situasjoner. Sentralstyret har tatt Tromsøs svar til etteretning, men jobber nå med å finne en erstatter på kort varsel.

– Sentralstyret vil også påpeke at alle Eliteserielag var med på en utredning om eliteseriekampene denne sesongen. Resultatet av denne utredningen ble blant annet at første spillehelg ble delt og spilles både i Bergen og Oslo. I denne utredningen leverte ikke Tromsø inn høringssvar. Sentralstyret har i lys av denne saken allikevel besluttet å se på regelverket enda en gang, med sikte på å finne så økonomisk egnede prinsipper som mulig, forteller visepresidenten.

Tromsø er skuffet

– Vi finner det beklagelig at Sentralstyret verken har funnet noen løsning på de økonomiske skjevhetene vi har påpekt, eller har akseptert vårt kostnadsbesparende forslag om å spille på internett, sier leder i Tromsø Sjakklubb Jan Sigmund Berglund.

– Vi håper det til kommende sesonger kan tilbys økonomiske vilkår der alle lag stilles likt. Vi vil komme med en egen uttalelse som viser størrelsen på de økonomiske skjevhetene, sier Berglund.

Jakten på erstatning

Turningssjef og medlem i sentralstyret, IA Henrik Sjøl, har svaret på hvem erstatteren blir.

– Trondheim tilbys plassen først, sier turneringssjefen.

Her er det § 8.5 i seriesjakkreglementet som det vises til.

– Siden Trondheim kom på 9. plass i Eliteserien i fjor, kommer de først i arverekkefølgen. Dersom de skulle takke nei, er det Sotra (nr 10. i eliteserien forrige sesong) og deretter Levanger (nr 3. i kvalifiseringen) og Alta (nr 4 i kvalifiseringen) som får tilbudet, avslutter Sjøl.

Sjakkpresident Morten L. Madsen erklærte seg inhabil i behandlingen av saken, da han representerer Sotra, som iflg. reglementet ville tilbys plass som nr 2 dersom beslutningen ble at Tromsø ikke spilte i Eliteserien.

Kontakt:
Ved spørsmål, kontakt Generalsekretær Geir Nesheim, geir@sjakk.no / 482 22 572

Info om Eliteserien

Første spillehelg er 28. til 30. oktober i Bergen og Oslo
Andre spillehelg er 13. til 15. januar i Oslo
Tredje spillehelg er 3. til 5. mars i Oslo
Nøyaktig spillested for andre og tredje helg publiseres snarlig.
Kvalifisering til eliteserien 2017/2018 spilles 31. mars til 2. april.

Fristen for innmelding av lag til Eliteserien gikk ut i dag kl 10:00. Ingen lag vil bli publisert før alle lag er klare og det 10. laget også har meldt på sitt lag.

Se mer om oppsettet av Eliteserien 2016/2017 på saken om Eliteserien her.